Jonas Hvid Søndergaard
 
Transit
 
15. maj - 2. august 2009
 

Arrangør: Randers Kunstforening

 

Blå Altan 55x63 cm. 2008

 

Fra det skarpe og humoristiske til det ekspressive og apokalyptiske. Med basis i abstraktionens formelle skatkammer åbner Jonas Hvid Søndergaards malerier porten til medrivende visioner. Hvids malerier er som et blik ind i barndommens kalejdoskop. Blot er det ikke farvede glasstykker, som rystes omkring til nye mønstre. Det er verden omkring os som rystes omkring til ny genkendelighed.

 

Jonas Hvid Søndergaard er en central figur i den unge generation af kunstnere, der i det første årti af det. 21. århundrede har relanceret maleriet i en ny energisk form. Som en del af kunstgruppen Paint Over har Hvid udvidet maleriets rammer til at inkludere computeranimation, installation og musik. I sit eget maleri har han samtidig sat nye standarder for dialogen mellem vores nære omgivelser og maleriets abstrakte formsprog, i særdeleshed som den har udfoldet sig i den formelle abstrakte tradition. Stiger, altaner og mure er fx humoristisk blevet transformeret til abstrakte strukturer på Hvids lærreder.  

Rektor for Det Kgl. Danske Kunstakademi Mikkel Bogh skriver om Jonas Hvid Søndergaards maleri: ”Man kan sige at {de} udspringer af en munter hengivelse til en ny uoverskuelighed som ikke kalder på patetiske dogmeregler og andre territorialiseringer af mediet. Det er maleri som hverken frygter den fordringsfulde monokrome tradition eller den billede-avlende populærkultur og for hvilket der kan være en direkte forbindelseslinie mellem Barnett Newmans farvefelter og en fladskærms psykedeliske flow. Dette maleri får ikke sin eksistensberettigelse gennem en modsætning til noget det ikke vil være. Det er tværtimod et maleri, der vil det hele og som handler derefter: stringent, inkluderende og generøst.” 

På denne museums-separatudstilling viser Jonas Hvid Søndergaard spændvidden af sit nye arbejde med maleriet. Her er der i særdeleshed givet plads til et mere frit abstrakt formspil. Hvid har tidligere eksperimenteret med apokalyptiske scenarier, hvor hvirvelvinde skaber kaos i en struktureret verden. Nu udvider Hvid sit formelle vokabular med lavastrømme af changerende farver og ekspressive markeringer, der kun lige holdes i skak af enkelte faste strukturer. I flere af værkerne tager abstraktionen helt over og efterlader ingen genkendelige spor af verden, næsten som om vi ser ind i barndommens kalejdoskop, mens glasstykker rystes omkring og endnu ikke har fundet deres rette plads. Samtidig fastholder Hvid i flere værker sit snart klassiske greb, hvor han konfronterer abstraktionens vokabular med vores omgivelsers former. I flere nye værker har de skarpe fortolkninger af vores omgivelser fået endda større grad af kompleksitet med motiver som stilladser og hele villaer. 

Udstillingen samler op på Jonas Hvid Søndergaards arbejde siden hans afgang fra Kunstakademiet i 2005, men giver samtidig en unik mulighed for at se, hvor Hvid er på vej hen med sit maleri. Foruden malerier præsenterer udstillingen også et antal papirarbejder, der ligesom malerierne demonstrerer, hvordan Hvids formelle udtryk har udviklet sig i retning af et friere abstrakt formsprog. 

_________________________________________________________________________

Jonas Hvid Søndergaard (f. 1977) er uddannet fra Det Kgl. Danske Kunstakademi i 2005. I 2008 modtog han Niels Wessel Bagges kunstnerlegat. Han har tidligere bl.a. udstillet i Charlottenborgs Kunsthal, Gl. Strand, Den Frie Udstillingsbygning, Museet for Samtidskunst i Roskilde og Brænderigården i Viborg. I august 2008 var han medarrangør af udstillingen “Teaching an Old Dog New Tricks”, en international maleriudstilling, der pegede på de formelle tendenser i samtidsmaleriet, kurateret i samarbejde med kunstgruppen Paint Over og Nils Erik Gjerdevik, og i starten af 2009 var han med på succesudstillingen ”Til vægs” på Kunsthal Charlottenborg.

Dorthe Hjort formand for randers Kunstforening

 

Uden titel 98x88 cm. 2008 akryl på lærred

 

Play, 280x200 cm. akryl på lærred

 

 

 

Uden titel 76 220x148cm. akryl på lærred

 

 

Uden titel 76 220x148cm. akryl på lærred

 

 

 

Panorama fra Jonas Hvid Søndergaards udstilling på Randers Kunstmuseum 2009

.