FLUXUS & NON FLUXUS FLUXUS
Arkiv samling 

Knud Pedersens samling af Fluxus- og Fluxusrelateret materiale vises i

Randers Kunstmuseums Kunstlaboratorium.

 9. september til søndag den 12. november

 

 

Fra lørdag den 9. september til søndag den 12. november er det med stor fornøjelse Randers Kunstmuseum kan invitere indenfor til arkivudstillingen FLUXUS & NON FLUXUS FLUXUS, der viser uddrag af Knud Pedersens samling. Arkivudstillingen, der er installeret i museets kunstlaboratorium, blev tidligere på året vist i Kunsthallen Nikolaj i København.

Knud Pedersen drev fra slutningen af halvtredserne Kunstbiblioteket i den daværende Nicolai Kirke (nuværende Kunsthallen Nikolaj), og det var her nogle af de første internationale Fluxuskoncerter fandt sted i november 1962, arrangeret i et samarbejde med Arthur Köpcke og Det Unge Tonekunstnerselskab. Koncerterne havde på forhånd kolossal stor pressebevågenhed, men blev så stor en skandale, at fjernsynet slettede de optagne bånd og ordet Fluxus blev et skældsord i dansk kunst. Til gengæld er de tidlige Fluxuskoncerter i dag legendariske og det står klart, at dagens samtidskunst ikke kan tænkes uden bl.a. Fluxus radikale erfaringer. Siden denne forestilling og frem til i dag har Knud Pedersen indsamlet Fluxus- og Fluxusrelateret materiale. Arkivmaterialet præsenterer bl.a. objekter, partiturer, mailart, video og lyd, breve og tryksager og giver en kunsthistorisk indsigt i diverse Fluxus aktionsformer. Arkivet indeholder både materiale af egentlige Fluxuskunstnere og materiale der er relateret til eller inspireret af Fluxus.

På arkivudstillingen indgår materiale af kunstnere som: Al Hansen, Arthur Köpcke, Ay-O, Ben Patterson, Ben Vautier, Bob Watts, Carolee Schneemann, Charlotte Moorman, Daniel Spoerri, Dick Higgins, Emmett Williams, Eric Andersen, Erik Dietmann, George Brecht, George Maciunas, Per Kirkeby, Henning Christiansen, Henry Flynt, Jens Jørgen Thorsen, John Cage, Jon Hendricks, Joseph Beuys, Jørgen Nash, Knud Pedersen, La Monte Young, Mieko Shiomi, Milan Knizak, Nam June Paik, Robert Filliou, Robert Watts, Takako Saito, Takehisa Kosugi, Tomas Schmit, William Louis Sørensen, Wolf Vostell, Yasunao Tone, Yoko Ono og mange flere.

Dokumentationsmateriale bliver ofte betragtet som noget sekundært i forbindelse med kunstudstillinger, men når der er tale om Fluxus er det ofte den eneste kilde til information. I forbindelse med udstillingen af Knud Pedersens samling understreges materialets dokumentariske karakter gennem opbygningen af udstillingen som en samlet arkivinstallation. En konstruktion, som blev udviklet af Kunsthallen Nikolaj. De to udstillinger er dog ikke helt identiske, idet udstillingslokalerne er af meget varierende størrelse. På udstillingen i Randers har det været nødvendigt, at foretage en langt strengere sortering af materialet, hvad vi dog ikke håber nødvendigvis giver en ringere oplevelse. De besøgende kan ved skranken låne en minicomputer med rundt på udstillingen og ved hjælp af den gå på opdagelse i de numre, man har særlig lyst til at uddybe kendskabet til og måske også herigennem stifte bekendtskab med de numre der ikke udstilles.

Randers Kunstmuseum har en lang tradition for at udstille og indsamle kunst af mere konceptuelt og grænseafsøgende tilsnit. Her kan man særligt fremdrage udstillinger som YOKO ONO: EN TRANCE i 1990, FLUXUS ART AMUSEMENT i 1995 og UNDERVEJS i 2002 – alle udstillinger kurateret i samarbejde med fluxusforskeren Jon Hendricks. Arkivudstillingen FLUXUS & NON FLUXUS ligger i forlængelse af museets vision om at belyse den dadaistiske tråd i dansk kunst i det 20. århundrede.

For spørgsmål eller kommentarer kontakt Lise Jeppesen på Randers Kunstmuseum, Tel. 86 42 29 22 /  lj@randerskunstmuseum.dk , eller se www.kunstbiblioteket.dk

Lise Jeppesen
museumsinspektør
 

 

Herunder billeder fra Knud Pedersens samling af Fluxus- og Fluxusrelateret materiale

 

 

 

 

 

 

 

Lise Jeppesen og Knud Pedersen ved udstillingens åbning

 

 

Knud Pedersen holder åbningstale

 

 

Knud Pedersen og Mogens Otto Nielsen, der havde medbragt en faneblomst i dagens anledning