SVEND ENGELUND 1908-2007

 
9. august til 19. oktober 2008
 

 

Landskab, 1944. Olie på lærred, 95x120 cm. Privat eje

 

Fredag den 8. august kl. 16 åbner Thorkild Simonsen den store mindeudstilling for Svend Engelund, der er alment kendt og værdsat som en af det moderne danske landskabsmaleris helt store klassikere. Engelund og Simonsen var fra ungdommen livsvarigt forbundne i et nært venskab. Udstillingen giver i et bredt udvalg på over 80 af kunstnerens bedste malerier et samlet udblik over det vidtfavnende livsværk.  

Udstillingen er arrangeret sammen med Engelund-samlingen i Vrå og det kendte udstillingssted Sophienholm nord for København, der begge har vist udstillingen tidligere på året. Værkudvalget blev foretaget i nært personligt samarbejde med Svend Engelund selv. Det var arrangørernes hensigt, at udstillingen skulle forme sig en hyldest til den gamle kunstner på hans 100-års fødselsdag den 4. april 2008, og kunstneren glædede sig meget til begivenheden. Desværre stod hans fysik ikke mål med entusiasmen, og han sov stille ind den 25. oktober 2007, 99 år gammel. Derfor er udstillingen nu blevet en mindeudstilling. Den store mindeudstilling i Randers er nu sidste chance i denne omgang for at se et virkelig bredspektret udvalg af den store malers livsværk.   

Svend Engelund er naturligvis bedst kendt for sine landskaber med flade marker og høj himmel fra Vendsyssel. Med sit karakteristisk forenklende formsprog, præget af en tydelig arv fra kubismen, har han især indskrevet sig i det moderne landskabsmaleris kunsthistorie. Udstillingen følger hans udvikling som landskabsmaler fra de tidlige ungdomsværker i begyndelsen af 1930’erne frem til en række af de sene billeder fra 1990’erne. Udstillingen belyser imidlertid også den kendsgerning, at Svend Engelund var andet og mere end landskabsmaler. Han malede i høj grad også figurbilleder, portrætter og opstillinger, og værkudvalget giver en række karakteristiske eksempler på disse mindre kendte sider af hans motivverden.  

Der er til udstillingen udgivet en rigt farveillustreret katalogbog, indeholdende informative artikler om kunstneren af bl.a. Anne Lie Stokbro, der er leder af Engelundsamlingen i Vrå og tidligere har skrevet et stort bogværk om kunstneren. Katalogbogen indeholder tillige en udførlig biografisk oversigt og en udførlig værkfortegnelse over de udstillede billeder.  

For videre information om udstillingen, se det aktuelle nummer af Ud-tryk.  

Finn Terman Frederiksen, Museumsleder

 

 

 

Dreng og kalv, 1953-54. Olie på lærred, 140x216 cm. Vrå Skole

 

 

Figurer ved vindue, 1960. Olie på lærred, 90x120 cm. Privat eje

 

 

Vinterlandskab, 1964. Olie på lærred, 88x129 cm. Engelundsamlingen

 

 

Figurer i interiør, 1965. Olie på lærred, 88x129 cm. Privat eje, deponeret i Engelundsamlingen

 

 

Hanne og Per, 1944. Olie på lærred, 72x55 cm. Privat eje

 

 

En veloplagt Thorkild Simonsen åbnede udstillingen

 

 

 

 

 

Panorama fra Svend Engelunds andet udstillingsafsnit

Se også panorama fra:

Svend Engelunds første udstillingsafsnit

Svend Engelunds tredje udstillingsafsnit

Svend Engelunds fjerde udstillingsafsnit

Svend Engelunds femte udstillingsafsnit